· 

De provincie Vysocina in het zuid-westen van Moravië

We geven hier een beschrijving van de omgeving gezien vanuit Vidlák

 

Een gebied wat bekend staat om de mooie landschappen van het Moravisch Hoogland.

De landelijke ligging (op 2 kilometer afstand van het dorp) straalt een overvloedige rust uit. 

Het dorp Opatov beschikt over een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Gedurende het hoogseizoen worden er op de camping 's ochtends verse broodjes geleverd.

Buiten de natuur is er ook veel te zien in de vele pittoreske dorpen en steden met o.a. UNESCO-monumenten in Telč, Třebíč en Ždár nad Sázavou.

Telc bij avond

Telč

Voor de stad Telč , terecht gehouden voor een van de mooiste steden in de Tsjechische Republiek, is het driehoekige plein, omgeven door patriciërshuizen met renaissancistische gevels en bogengaanderijen, kenmerkend. Het aanzicht wordt aangevuld door stadspoorten, barokke fonteinen en standbeelden. Samen met het kasteel vormt het plein een architectonisch geheel van uitzonderlijke waarde en werd in 1992 op de UNESCO-lijst van het wereldcultuurerfgoed opgenomen. 

De oorspronkelijke gotische burcht, verbouwd in de tweede helft van de 16e eeuw in een grandioos renaissancekasteel, is een van de best bewaard gebleven gebouwencomplexen in de Tsjechische Republiek. Voornamelijk de inrichting ervan is zeer waardevol.

Natuur is natuurlijk een belangrijk onderdeel van deze omgeving!

Třebíč

Sinds juli 2003 is in Třebíč de romaansgotische basiliek van de H. Prokop, samen met de joodse wijk en de joodse begraafplaats toegevoegd op de lijst van het UNESCO erfgoed.

De abdijkerk, oorspronkelijk gewijd aan de Maagd Maria, werd gebouwd vanaf de eerste helft van de 13e eeuw als een onderdeel van het benedictijnenklooster, dat gesticht werd in 1101. De romaansgotische basiliek behoort tot de pronkstukken van de middeleeuwse bouwkunst.

Het gebied op de linkeroever van de rivier de Jihlava werd al sinds de middeleeuwen vooral door joden bevolkt. De voortdurende groei van het aantal inwoners op dit kleine gebied, liet een unieke wijk ontstaan met een heel dichte bebouwing, kronkelende straatjes, aaneen gegroeide huisjes, donkere plekjes, gewelfde doorgangen, in de rotsingemetselde trapjes, romantische pleintjes en andere voor de joodse architectuur kenmerkende elementen.

Grafstenen

De joodse begraafplaats met bijna 3000 grafstenen, waarvan de oudste uit het jaar 1631 dateert, zijn een bewijs van het eeuwenlange bestaan van de joodse gemeenschap in Třebíč. De unieke mysterieuze sfeer zal elke bezoeker bekoren. Thans behoort het complex tot de best bewaard gebleven en best onderhouden joodse begraafplaatsen in de Tsjechische Republiek.

Stadstoren Trebic

Ždár nad Sázavou 

In 1994 werd de bedevaartskerk van de H. Johannes Nepomucenus in Ždár nad Sázavou (60 km van de camping) toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De kerk werd volgens een ontwerp van Giovanni Santini-Aichl, de belangrijke Praagse architect van de hoogbarok, gebouwd. Het is een tijdloos werk, bevrijd van de conventies van de toenmalige architectuur. Het is op een plattegrond van een vijfpuntige ster gebouwd, volgens de legende die verhaalt dat boven de plaats waar Johannes Nepomucenus verdronk, een kroon van vijf sterren verscheen. De magische symboliek van het getal vijf is in de hele bouw vertegenwoordigd.

Kerk Jan van Nepomuk

Jihlava

Jihlava is in de geschiedenis bekend geworden door de zilvermijnbouw. Het heeft een van de grootste pleinen van Tsjechië, dat omgeven is door oude burgerhuizen met vele renaissancistische en barokke elementen. Onder de stad ligt een groot gangenstelsel (katakomby), dat te bezoeken is. Tevens zijn er verschillende musea, is er een zwembadcomplex en is er een dierentuin. Ten noorden van de stad is een glasblazerij.

Winkelstraat Jihlava

 

 

Kastelen

Tsjechië is vermaard om zijn vele schitterende kastelen.

In de buurt van Opatov zijn onder andere de volgende kastelen te bezichtigen:

Rostejn ten westen van Opatov

Vranov ten westen van Znojmo

Jaromerice ten zuid oosten van Opatov

Bitov ten westen van Znojmo

Jaromerice ten zuid oosten van Opatov

Vakantie Idee Oké heeft hier een hele mooie camping voor u gevonden waar tevens twee hele mooie appartementen te huur zijn.

Rondom de camping zijn er uitgestrekte mogelijkheden om te wandelen, fietsen door het prachtige heuvellandschap of te genieten van een autoroute.

Brno (90 km van de camping)

 

 

Voor een uitgebreid dagje uit is er de stad Brno (90km van de camping), met veel winkelmogelijkheden, gezellige terrasjes, musea, mooie kerken en bezienswaardigheden, zoals "Spilberk", op het hoogste punt van de stad. 

Voor wie Praag of Wenen wil bezoeken, beide steden liggen op 150 km van de camping.

Vakantie-idee-oke.nl heeft in deze omgeving een hele leuke camping voor u gevonden waar ook nog twee appartementen zijn!

 

Voor een beschrijving van de Camping kijk hier!

 

 

 

 

 

 

Op de camping zijn ook nog twee mooie appartementen ondergebracht in het hoofdgebouw van de camping.

 

 

Voor een beschrijving van appartement A kijk hier!

Reactie schrijven

Commentaren: 0