· 

Pitelet in het departement Puy-de-Dôme

De Auvergne is nog een van de minst toeristische streken van Frankrijk. De stadjes en dorpen liggen vaak verscholen in de natuur, omringd door bergen, bossen en rivieren. Er zijn twee grote regionale natuurparken. Pitelet ligt in het departement Puy-de-Dôme en daar in het Parc Regional Livradois-Forez. Ook het Parc Regional des Volcans is vanuit Pitelet goed bereikbaar.
De dichtstbijzijnde grotere stad is de messenstad Thiers (La Ville des Couteliers), waar o.a. Laguiole thuishoort. Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne is zeker ook een bezoek waard, evenals de berg de Puy-de-Dôme (1465 m) en Vulcania. Dan is er het nostalgische Vichy met het Palais des Sources, een wandelpromenade en, langs de rivier de Allier, een groot en schitterend park. 
In de omgeving zijn er tal van bezienswaardigheden, musea, kastelen en ruïnes.

Een spannend avonturenpark in Mayet-de-Montagne.


Pitelet
Vakantie Idee Oké heeft voor rustzoekers een prima verblijfplaats gevonden "Maison Legrand", om dit gebied te ontdekken. Het dorp Pitelet ligt in de Auvergne in het Montagne Thiernoise, midden in de bossen en op een hoogte van bijna 800 m. De gemeente Saint Victor-Montvianeix telt zo'n 50 dorpjes en hameaux, waarvan Pitelet met ca. 50 inwoners het grootst is. In totaal telt de commune nog geen 300 inwoners. De dorpjes bestaan vaak uit slechts enkele huizen. Met helder weer is vanuit Maison Legrand de Puy-de-Dôme (1465 m) te zien. Op 4 km van Pitelet is er een gezellig en goedkoop restaurant in La Trappe. In het stadje St.Rémy-sur-Durolle is er een leuke zondagmarkt en een prachtig recreatiemeer. Er zijn tal van wandel- en mountainbike-routes. En lekker in de tuin zitten, een boek lezen, dat kan natuurlijk ook.Omgeving en activiteiten

Een kasteelruïne bezoeken waar je niemand tegenkomt en vrij kunt rondlopen en waar je kinderen hun fantasiespel kunnen beleven. Kastelen en musea bezoeken zonder dat je verloren gaat in een drom van toeristen. Ja, dat kan nog allemaal in deze streek. Of ga eens met je kinderen naar de Grotte des Fées, klein, dat is waar, maar je krijgt de sleutel en een tasje met zaklampen en na een prachtige wandeling omlaag naar de rivier kun je zelf de deur naar de grot openen.
In Thiers is natuurlijk het museum van de Couteliers, maar er is ook een klein museum langs de rivier de Durolle, het Creux de l'Enfer, waar interessante exposities van hedendaagse kunstenaars zijn te zien. En in de zomer zijn er in heel veel plaatsen festivals en en andere aktiviteiten. 
Pitelet is een VTT-site, dus bij uitstek geschikt voor de echte mountainbikers. Voor hen zijn er tientallen uitgezette tochten. Het terrein met zijn bergen en bossen vormt een echte uitdaging. Je komt flinke keien en kuilen tegen en de hellingen zijn vaak steil. In de directe omgeving zijn er kortere fietstochten mogelijk. Langs velden en kleine gehuchten of door de bossen. Je kunt op een mooie plek even op adem komen en genieten van de prachtige uitzichten. 
Vanuit Maison Legrand is bij helder weer de beroemde vulkanische Puy-de-Dôme te zien, 1465 m hoog. Van medio mei tot en met september kun je hem beklimmen. De route is steil en zwaar. Echt even iets anders dan de heuvels in Limburg!

Kastelenroute

Natuur
In het voorjaar en de zomer kun je overal in de natuur honderden soorten wilde bloemen bewonderen en prachtige boeketten plukken. Zwaluwen, roodstaarten, roofvogels, soms hoor je niet alleen een uil, maar zie je er zelfs een vliegen. En luister eens naar de nachtegaal. Reeën zie je vaker, maar een enkele keer ook een vos of een everzwijn. 

In de lente tovert de zon door het frisgroene loof lichte plekken op de grond. In de herfst kleuren de bossen in alle tinten van geel, rood, bruin. Je kunt tamme kastanjes rapen en paddenstoelen zoeken. Of bezoek eens een tuin of een bomenpark. En hoe lijkt het je om in de winter onder een blauwe hemel door de sneeuw te stappen? 
Op een lange wandeling echt niemand tegenkomen, is hier beslist geen uitzondering.
Wandelen in deze streek is afwisselend: in de prachtige natuur vindt je veel authentieke dorpjes, oude boerderijen, ruïnes en watermolens. De GR3, onderdeel van het lange afstands wandelpad naar Santiago de Compostella, loopt over de toppen van de Monts du Forez naar Le Puy en Velay. Hemelsbreed ca. 5 km van Pitelet maakt ook de Puy Montoncel (1287 m) deel uit van deze bedevaartstocht. In de directe omgeving van Pitelet zijn mogelijkheden voor kortere wandelingen variërend van een half uur tot enkele uren. Vaak kun je genieten van prachtige uitzichten. Maison Legrand beschikt over alle informatie en kaarten van 17 uitgezette wandeltochten. En dan die prachtige stadwandeling in Thiers langs de rivier de Durolle.

Lekker speelbad voor de kinderen

Zonder enige twijfel is de herfst een prachtig seizoen. Vaak heerlijk nazomerweer. De meeste toeristen zijn al lang weer thuis, maar hier kun je dan juist rustig genieten van de schitterende herfstkleuren. 
Kun je in juli frambozen en in augustus bosbessen en bramen plukken, in de herfst kun je op zoek gaan naar paddenstoelen. En hier zijn deskundigen genoeg om je paddenstoelen in eetbare en oneetbare te verdelen.
Een wandeling langs de talrijke beken en rivieren is dan echt een fantastische belevenis. Ruik de geuren van de herfst en geniet van de prachtige bossen.
Ja, en dan de winter. Er zijn, zoals Superbesse, bekende skigebieden die echter ook toeristisch en druk zijn. 
Dichterbij is er de Loge des Gardes en nog dichterbij de Puy Montoncel, waar je o.a. kunt langlaufen en snowboarden. Of gewoon een fijne sneeuwwandeling kunt maken. 
Dat kan in Pitelet natuurlijk ook. Na een bijzonder zachte winter hadden we met Pasen in 2008 opeens een sneeuwlaag van 50 cm gekregen. Heerlijk gewandeld in het bos. Na een week was alle sneeuw weer verdwenen en begon het voorjaar.
Over wintersport in de Auvergne hebben we hier informatie beschikbaar.

Eten

Natuurlijk is daar de Auvergnatse keuken, waarin charcuterie, kaas, varkensvlees en kool een belangrijke rol vervullen. Wij eten regelmatig bij onze Franse vrienden en genieten dan van hun kookkunsten, maar zelf zijn we ook in staat onze gasten een goed menu voor te zetten. Eten en drinken, een goed glas wijn, een lekker dessert spelen natuurlijk de hoofdrol, maar de sfeer is ook belangrijk. Gezelligheid, een goed gesprek, plezier maken. Het telt allemaal mee voor een geslaagde avond.
's Zomers kan er buiten gegeten worden. Een barbecue is mogelijk en/of een kampvuur. 
Een avondje uit eten gaan kan ook en dan zijn er o.a. in La Trappe (4 km) en St. Rémy (12 km) mogelijkheden genoeg om lekker en voor een redelijke prijs van een goede maaltijd te genieten.
In het voorjaar van 2009 is er in de voormalige restaurantzaal een nieuw balkenplafond gerealiseerd. De bar is er gebleven, er is een speelhoek voor de kinderen en een ruime zithoek. Het is een prachtige ruimte geworden waar onze gasten graag verblijven. 

Hier is het ook mogelijk van een compleet menu (incl. apéritif, voorgerecht, dessert, wijn en koffie) te genieten. De prijs daarvoor is redelik  Voor kinderen t/m 4 jaar is dit gratis, voor kinderen van 5 t/m 12 jaar half geld. Lees eens in het gastenboek hoe lovend onze gasten daarover zijn.

Kinderen

Gezinnen met schoolgaande kinderen kunnen niet anders dan in het hoogseizoen op vakantie gaan en moeten dan vaak de veel hogere prijzen betalen. Wij vinden dat niet rechtvaardig en rekenen dan ook het hele jaar (ook in alle schoolvakanties) dezelfde redelijke prijzen. 

Op het terrein van Maison Legrand is een speelplek ingericht voor de kinderen met o.a. schommels, een zwembad en een trampoline. Voor de jongere kinderen is een kleiner zwembadje beschikbaar. 

 

De vroegere restaurantzaal heeft nu een leuke speelhoek, zodat ze zich ook op een regenachtige dag niet hoeven te vervelen.

Er is een recreatiemeer bij St.Rémy met afgebakende zwemplekken, een zwembad, speeltuin, bootjes en voor de volwassenen een tennisbaan, squashzaal, pétanquebaan en diverse restaurants.

Grotten, kastelen, ruïnes, en een spannend avonturenpark in Mayet-de-Montagne. Verder het dinosaurusmuseum Rhinopolis in Gannat, Vulcania en het pretpark Le Pal. Wij zijn bezig om nog meer informatie over aktiviteiten voor kinderen te verzamelen, maar een kampvuur op ons terrein of een speurtocht in de bossen is ook leuk.

Speeltoestel op het terrein alsmede een springkussen!

Ook gasten zonder kinderen heten we vanzelfsprekend van harte welkom en ook voor hen doen we uiteraard ons best het verblijf hier zo plezierig mogelijk te maken.

Wanneer op vakantie?
In de afgelopen drie jaar hebben we ervaren dat vrijwel alle Nederlanders hun vakantie willen boeken tussen begin juli en half augustus. Helaas hebben wij dan vaak moeten vertellen dat we in de gewenste periode geen plek meer vrij hadden. Jammer! En dat geldt natuurlijk ook voor andere verhuurders van vakantieverblijven. Juni, de tweede helft van augustus en september zijn echter ook zeer geschikte vakantieperioden. Als je in staat bent om in die perioden te boeken geef daar dan de voorkeur aan. Dat kan heel goed als jullie geen of nog heel jonge kinderen hebben. Ja natuurlijk moet je het ook met je werk kunnen regelen. Wat het weer betreft: juni was in 2009 een mooie warme maand. En het is onze ervaring, dat augustus en september vaak mooi en heel stabiel zijn.

Mogelijkheid van het nuttigen van een warme maaltijd.

 

 

 

In Maison Legrand zijn twee gites beschikbaar La Petite Maison en L'Épicerie.

Klik op de naam voor meer info over deze gites!

Pitelet in het departement Puy-de-Dôme

Reactie schrijven

Commentaren: 0